A Crohn-betegségA Crohn-betegség krónikus betegség, mely jelenleg még nem gyógyítható, ám helyes táplálkozással és gyógyszeres kezeléssel karbantartható.

Advertisement

A Crohn-betegség a tápcsatorna idült gyulladásos kórfolyamata. Leggyakrabban a vékonybél utolsó szakaszát (ileum) érinti, de gyakorta kialakul a vastagbélben és végbélben is. A gyulladás az egész bélfalat beszűri és kiterjedt hegesedéseket hagy maga után.

A Crohn betegség tünetei

Legjellemzőbb tünete a hasi fájdalom és idült hasmenés, de a tünetei közt előfordul a végbélvérzés, a fogyás és a láz is. A vérzés lehet súlyos és tartós is, emiatt gyakori a vérszegénység. Gyakori a többszörös hiánybetegség a tápanyagok felszívódásának elégtelensége miatt. A betegség lefolyását a heveny fellángolások és a változó hosszúságú tünetmentes periódusok jellemzik.

A Crohn betegség esetleges komplikációi

Leggyakoribb szövődményei a hiánybetegségek, a vérzés, a vérszegénység, az általános testi leromlás, a bélszűkület, a bélelzáródás, valamint a sipolyképződés a bél és más belső szervek, illetve a bőrfelület között.

A Crohn betegség kiváltó okai

A betegség okai pontosan nem ismertek. Valószínűleg autoimmun betegség.

Mit tehet Ön Crohn betegség esetén

A tünetek jelentkezésekor forduljon orvoshoz. A Crohn-betegség gondozása, gyógyszeres és műtéti kezelése célirányosan képzett szakorvosok feladata.

Mit tehet az orvos Crohn betegség esetén

Az orvos a következő eszközök segítségével állítja fel diagnózist: fizikális vizsgálat (tapintás, kopogtatás, hallgatózás), vérkép, széklet laboratóriumi vizsgálat,

felső gyomor-bélpasszázs röntgenvizsgálat báriumpép itatásával, a végbél röntgenvizsgálata báriumos beöntés mellett (irrigoszkópia), vastagbél-tükrözés (kolonoszkópia), kolonoszkópia során vett szövetminta mikroszkópos vizsgálata.

A Crohn-betegség gyógyszeres kezelése a kóros immunfolyamatok bénítására irányul és a gyulladás csökkentésére. Ez utóbbi legelterjedtebb gyógyszerei az aminoszalicilsav származékok. Az immunrendszer gyengítésére és a gyulladás mérséklésére egyaránt alkalmasak a szteroid gyulladásgátlók és az immunrendszert bénító gyógyszerek (immunoszupresszívumok). Műtét indokolt bélelzáródás, súlyos vérzés, perforáció, hasűri tályog, vérmérgezés, stb. esetén. A hiánybetegségek célzott, lehetőleg injekciós kezelése a terápia fontos részét képezi.

 

A Crohn betegség megelőzése

A Crohn-betegség megelőzésére hatékony módszerrel nem rendelkezünk. Annyi bizonyos, a dohányzás fokozza a betegség súlyosságát és a heveny fellángolások gyakoriságát. A dohányzás mellett az ételallergia és a családi halmozódás is fokozottabb kockázatot jelent. Az aminoszalicilsav származékok tartós szedésétől várható a heveny fellángolások gyakoriságának és hevességének csökkenése. Az általános testi leromlás megelőzésében fontos a kalória-, főként szénhidrátokban gazdag, vitamindús táplálkozás.

Miért veszélyes a Crohn betegség?

A belek gyulladásos megbetegedései, mint a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség, szintén növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Colitis esetén magasabb a kockázat, és függ annak súlyosságától, valamint attól, hogy mekkora bélszakaszt érint az adott betegben, és milyen régóta áll fenn a betegség. Pl. 30 évnél régebben fennálló colitis ulcerosa esetén több, mint 30% a valószínűsége, hogy abból vastagbélrák fejlődhet ki.

A betegség érintette bélszakaszon ún. dysplasiás (abnormális) sejtek fejlődnek, amelyek rákmegelőző állapotot jelentenek.

Így néz ki a Crohn-betegek diétája:

 • Szükséges a sok folyadék fogyasztása, naponta sokszor, kisebb adagokban.
 • Fontos a vitaminpótlás vitaminkészítményekkel, esetleg injekció formájában.
 • Tünetmentes időszakban fogyasszon magas rosttartalmú ételeket a székrekedés megelőzésére.
 • Heveny fellángolás esetén jól felszívódó egyszerű cukrok fogyasztása javasolt a bélelzáródás megelőzésére.
 • Az általános tejcukor intolerancia miatt kerülje a tejtermékek fogyasztását.
 • Fontos a fokozott fehérjebevitel, főként zsírszegény hús, hal, tojás formájában.
 • Kerülni kell a koffein, alkohol és mesterséges édesítőszerek fogyasztását.
 • Hatékonyan pótolja a kalóriát és gyulladáscsökentő hatású a halolaj és lenolaj.
 • Fontos a bélflóra karbantartása probiotikumok segítségével.
Kép forrása: pixabay.com

Üzenet küldése

 • *
 • *
 • *

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »