Mi a mentális egészség?

Mi a mentális egészség?


 

A lelki egészség az egészséges életmód része

Elterjedt az a hiedelem, hogy lelki egészség nélkül nincs testi egészség! És ez teljesen igaz, mert a kettő összefügg és kiegészíti egymást. Testünk annak a tükörképe, ami bennünk történik. Az érzelmi rossz közérzet a legtöbb esetben valamilyen aktuális vagy közelgő fizikai problémát jelez, ami viszont mentális betegséghez vezet. A statisztikák azt mutatják, hogy a fizikai betegségben szenvedők 75%-ának vannak érzelmi problémái.

 

De mit is jelent valójában a mentális egészség? Milyen tényezőktől függ és hogyan lehet elérni? Összegyűjtöttük egy helyre a témában a legfontosabb válaszokat.

Mi a mentális egészség?

A legegyszerűbb válasz erre a kérdésre az, hogy jól érezzük magunkat, és teljes értékű részesei legyünk annak a társadalomnak, amelyben élünk. A lelki egészség nem csupán egy betegség hiánya, hanem közös jólétünk, belső egyensúlyunk és harmóniánk kombinációja, amely a lehető legelégedettebbé tesz bennünket azzal, amilyenek vagyunk és amit csinálunk. 

Gondolataink, érzéseink, hangulatunk és tetteink függnek tőle. A jó lelki egészségnek örvendő emberre jellemző, hogy képes megbirkózni a külső tényezőkkel, képes teljes körűen kommunikálni, fejlődni és aktívan fejlődni.

Milyen jelei vannak a mentális egészség romlásának?

Fáradtság, ingerlékenység, alaptalan félelmek, állandó szorongás, pánikbetegség, komplexusok – ez csak néhány jel azok közül, amelyek felborítják életünk harmóniáját, ami miatt bizonytalannak és kiegyensúlyozatlannak érezzük magunkat. 

Természetesen az, hogy mentálisan egészségesek vagyunk, nem jelenti azt, hogy ne élnénk át olyan érzelmi időszakokat, amelyekben depressziósnak, zavartnak vagy tehetetlennek érezzük magunkat. Ellenkezőleg, mindannyian átélünk ilyen szorongó érzéseket, de fontos, hogy le tudjunk győzni, ne engedjük, hogy eluralkodjanak rajtunk és érzelmileg blokkoljanak bennünket.

Melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a mentális egészséget?

Sokfélék lehetnek – stresszes helyzetek, munkahelyi problémák, családi kapcsolatok, háztartási szokások – minden, ami körülvesz, hatással van pszichénkre, attitűdünkre, értékrendünkre. 

Íme a legfontosabb tényezők, amelyek pozitív hatással vannak mentális egészségünkre:

1. Pozitív hozzáállás a világhoz

A sors állandóan dilemmákba sodor, és mindig választásra késztet – az egyiket elveszítjük, másikat nyerünk. A harmónia kulcsa az elveszett és megszerzett egyensúly. Ahhoz, hogy élvezzük a lelki egyensúlyt, meg kell tanulnunk egyensúlyba hozni gondolatainkat és érzelmeinket, szavainkat és tetteinket. 

Pozitív, vidám szemmel kell tekintenünk környezetünkre, és meg kell próbálnunk irányítani a tudatunkat, mert a gondolatok olyan erők, amelyek képesek teremteni, de rombolni is. Az, hogy mit teszünk, rajtunk múlik, és ha körülnézünk, rájövünk, hogy az egész életünk a gondolataink gyümölcse. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy pozitívan viszonyuljunk önmagunkhoz és a világhoz, amelyben élünk.

 

A tudatalatti is fontos része az egészség megteremtésének, mert mindig működik, akár igyekszünk befolyásolni, akár nem. Ha nem fektetjük bele tudatos, építő vágyainkat, akkor csak a negatív gondolatok jutnak el hozzá, amelyek bumerángként képesek visszatérni és érzelmileg elpusztítani. 

Ezért meg kell próbálnunk kiirtani a „sötét” gondolatokat és mindazokat az aprónak tűnő buktatókat, amelyek felboríthatják lelki egyensúlyunkat, ingerlékennyé és nyugtalanná tehetnek bennünket.

2. Kiegyensúlyozott életmód

A lelki egészség nagymértékben függ testi jólétünktől. A statisztikák azt mutatják, hogy minél többen edzenek, annál jobban védettek a mentális zavaroktól. A testmozgás és a fizikai aktivitás képes tonizálni, felvidítani, elűzni a negatív gondolatokat, és a megfelelő irányba összpontosítani. 

Az immobilizáció és a tevékenység hiánya viszont lelassítja a test összes funkcióját, ami végzetes következményekkel jár mind a fizikai, mind a mentális egészségre nézve. Az intenzív edzés mellett el kell juttatnunk szervezetünket az egészséges életmódhoz elengedhetetlen elemekkel – minőségi táplálékkal, teljes pihenéssel, meditációval (akár illóolajok bevonásával is), szórakozással és alvással. 

 

Minden szokásunk hatással van pszichénkre, ezért rendkívül fontos megtalálni az egyensúlyt.

3. Sokszínűség és új tevékenységek

A helyzet az, hogy a monotónia öl, ráadásul előfeltétele a negatív gondolatok és érzések születésének. Ezek elkerülése és megszüntetése érdekében azokra a dolgokra kell összpontosítanunk, amelyek érzelmileg feltöltenek bennünket. 

Itt a választás változatos és szigorúan egyéni: séta a természetben, új emberek megismerése, személyes készségek fejlesztése és új törekvések. 

A zene, az értékes könyvek, a motiváló filmek is segítenek egyensúlyba hozni az érzelmeket – a javaslatok tárháza valóban kimeríthetetlen, hiszen minden egyes dologban inspirációt és ösztönzést találhatunk új távlatok újra felfedezésére.

A gondolkodás elsajátításának legpraktikusabb módja az a szokás, hogy egy előre meghatározott terv szerint folyamatosan tevékenységbe vonjuk. A jó mentális egészség titka az, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amelyeket szeretünk, és amelyek boldoggá tesznek bennünket, és minden energiánkat ezekbe fordítjuk.

Általánosságban elmondható, hogy a test a lélek temploma, mert a testi egészség belső stabilitásunk tükre. A jó lelki egészségnek örvendő személy elégedettnek érzi magát az életével, pozitívan viszonyul önmagához, a világhoz és az őt körülvevő emberekhez. 

Képes kibontakozni a benne rejlő potenciált, élvezni az életet és teljes értékű lehet családja, barátai és munkahelyi kollégái körében.

„Ép testben ép lélek!” – releváns, pontos és tanulságos!

Külső kép forrása: pexels.com

Tartalom forrása: ketkes.com


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »